Su Yakmıyo Ya: Bitcoin’in Karbon Ayakizi Kaç CO2?

coinG
3 min readDec 21, 2020

--

Bu makale tamamıyla Christian Stoll, Lena Klaaßen, Ulrich Gallersdörfer’in kaleme aldığı 2019'da Joule Dergisi’nde yayınlanan ‘The Carbon Footprint of Bitcoin’ adlı makaleden derlenmiştir.

Bitcoin

Bitcoin’in kurucusu Satoshi 2008'de, yalnızca on yıl sonra 800 milyar doların üzerinde bir zirve piyasa değerine ulaşan bir dijital para birimi vizyonunu yayınladı. Bitcoin’in devrim niteliğindeki unsuru, kendi başına bir dijital para birimi fikri değil, temeldeki blok zinciri teknolojisiydi. Güvenilir bir üçüncü taraf yerine, teşvik edilmiş ağ katılımcıları işlemleri onaylar ve bir veri protokolünün merkezi olmayan yönetimi aracılığıyla ağın bütünlüğünü sağlar. Satoshi tarafından oluşturulan dağıtılmış defter protokolü, o zamandan beri ilk blok zinciri olarak anılıyor.

2018 boyunca, bir Bitcoin bulmacasını çözmek için gereken bilgi işlem gücü Ekim ayına kadar 4 kattan fazla arttı ve buna bağlı olarak elektrik tüketimi de arttı.

Kansas City Seviyesinde

Makale Bitcoin’in ayakizini ölçmek için bir teknik sunmaktadır. Kasım 2018 itibarıyla Bitcoin’in yıllık elektrik tüketimini 45,8 TWh olarak belirleyip, yıllık karbon emisyonlarının 22,0 ile 22,9 MtCO2 arasında değiştiğini tahmin ediliyor. Bu, Bitcoin’in ürettiği emisyonların, Ürdün ve Sri Lanka ülkeleri tarafından üretilen kirlilik ve Kansas City seviyesiyle karşılaştırılabilir seviyeler arasında olduğu anlamına gelmektedir.

Bitcoin’in karbon ayak izini toplam güç tüketimi ve coğrafi ayak izine göre hesaplamaktadırlar. Uzun vadede, Bitcoin madencilerinin faaliyetlerini büyük yenilenebilir enerji kaynaklarının yakınında giderek daha fazla kurmaları Bitcoin karbon ayakizini düşürecektir. Bu da ilgili sitelerdeki yenilenebilir üretim kaynaklarının daha da geliştirilmesini tetikler. Bu şekilde, Bitcoin ağının uzun vadeli emisyon faktörleri mevcut şebeke ortalamasından daha düşük olabilir.

Carbon Footprint

Mevcut tartışmalarda beklenen faydalara odaklanılmaktadır ve maliyetlere daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Politika yapıcılar aşağıdaki hususları göz ardı etmemelidir:

  • Karbon

Küresel elektrik fiyatları bugünün emisyonlarının neden olduğu gelecekteki hasarı yansıtmadığından, ekonomik teori, sosyal refahı artırmak için bu piyasa başarısızlığını düzeltmek için hükümetin müdahalesini gerektirir.

  • Konsantrasyon

Bitcoin havuz operatörleri söz konusu olduğunda, sürekli ücret geliri şimdiye kadar gizli anlaşmayı caydırdı ve madencilerin hash oranlarını anında yeniden tahsis edeceği için havuz operatörlerinin de gelecekte kötü niyetli davranması pek olası değil. Bununla birlikte, diğer blok zinciri kullanım durumlarında konsantrasyon riski göz ardı edilmemelidir.

  • Kontrol

Ancak, anonimliğin potansiyel faydası uyuşturucu, silah veya çocuk pornografisi satın almak gibi yasa dışı davranışları teşvik ettiğinden, bireyleri kendilerinden ve başkalarını eylemlerinden korumak, merkezi kontrolün olumsuz yanlarını haklı gösterebilir. Bu nedenle, kullanım durumuna özgü bir merkezi yönetişim derecesi gereklidir. Günümüzde, çoğu ara taraf yararlı işlevlere hizmet etmektedir ve blok zinciri gibi merkezi olmayan bir sosyo-ekonomik yapı, yalnızca aynı işlevselliği sağlayabiliyorsa veya verimlilik kazanımları değerlerinden ağır basarsa bunların yerini almalıdır. Bu nedenle, kripto para birimi sistemlerinin mevcut finansal sistemlerin tamamen yerini alması pek olası değildir. Bununla birlikte, belirli uygulamalar için daha üstün olabilirler.

Kaynak

Bizi Takip Et, Bize Katıl:

https://twitter.com/coingeciyomu

https://medium.com/@coingeciyomu

linkedin.com/company/coin-geciyo-mu

https://github.com/inceabdullah/coingeciyomu

--

--

coinG

👋Blockchain Geliştiricileri Topluluğu 💪0xcoinG araştırır, öğrenir, geliştirir / Fikirler ve kodlar dünyayı değiştirir 👉 Platform: https://linktr.ee/coing